Phytophthora infestans

Alles wat professionele aardappelboeren moeten weten over phytophthora infestans in aardappelen

Phytophthora infestans, ook wel bekend als aardappelziekte, is een van de meest destructieve ziekten voor aardappelgewassen over de hele wereld. Deze ziekte kan aanzienlijke schade aanrichten aan de opbrengst en de kwaliteit van de aardappelen en heeft in het verleden zelfs tot grote hongersnoden geleid.

Phytophthora infestans

Phytophthora infestans is een oömyceet, wat betekent dat het een schimmel-achtige micro-organisme is dat zich verspreidt door sporen. Deze sporen kunnen worden verspreid door wind, regen of door besmette plantenresten, aardappelknollen en -zaden. Wanneer de sporen een geschikte gastheer, zoals aardappelplanten, bereiken, kunnen ze zich vermenigvuldigen en zich verspreiden door de plant.

Luchtvochtigheid

De ziekte kan op elk moment van het groeiseizoen toeslaan, maar het risico is het grootst tijdens perioden van hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. De ziekte kan zich ook verspreiden via geïnfecteerde knollen die worden gebruikt als zaaigoed voor het volgende seizoen.

Het identificeren van Phytophthora infestans

Het identificeren van Phytophthora infestans kan lastig zijn, aangezien de symptomen kunnen lijken op andere ziekten of plagen. De eerste tekenen van aantasting zijn vaak bruine vlekken op de bladeren, die zich snel verspreiden naar de rest van de plant. Later verschijnen er ook zwarte vlekken op de knollen, die zacht en rot worden.

Bekijk hier natuurlijke oplossingen voor de optimalisatie van bodem en gewas.

Aardappelteelt

Om de verspreiding van Phytophthora infestans te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen, zoals het verwijderen van besmette plantenresten en het zorgen voor een goede afvoer van water. Het is ook belangrijk om te werken met gezond zaad en knollen, en om aardappelplanten regelmatig te inspecteren op tekenen van ziekte.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om fungiciden te gebruiken om de ziekte te bestrijden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat fungiciden het beste werken als onderdeel van een geïntegreerde ziektebeheersingsstrategie, waarbij ook hygiënepraktijken en gezond zaad en knollen worden gebruikt.

In conclusie is Phytophthora infestans een serieuze bedreiging voor de aardappeloogst, die grote economische en sociale gevolgen kan hebben. Het voorkomen en bestrijden van de aardappelziekte vraagt om een integrale aanpak, waarbij boeren gebruik maken van resistente aardappelrassen en geïntegreerde gewasbescherming. Met de juiste maatregelen kunnen boeren de schimmel effectief bestrijden en hun oogst veiligstellen, wat bijdraagt aan een gezonde en duurzame aardappelteelt.

Bekijk hier meer informatie over Vossen The New Farming.