Rhizoctonia

Rhizoctonia in de landbouw: duurzame preventie en geïntegreerde beheersingstechnieken

Rhizoctonia is een veelvoorkomende bodemschimmel die verschillende gewassen kan aantasten en kan leiden tot wortel- en stengelrot. Deze schimmel kan leiden tot ernstige opbrengstverliezen en kwaliteitsproblemen in gewassen, waardoor het een belangrijke uitdaging is voor de landbouwsector.

Rhizoctonia

Een van de meest effectieve manieren om Rhizoctonia te voorkomen, is het toepassen van duurzame landbouwpraktijken. Het verbeteren van de bodemgezondheid en biodiversiteit van de bodem kan bijvoorbeeld bijdragen aan een betere weerstand tegen ziekten en plagen. Het gebruik van organische bemesting en compost kan de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Daarnaast kan het de de groei van nuttige micro-organismen bevorderen, die op hun beurt ziekteverwekkers kunnen onderdrukken. Het zaaien van verschillende gewassen in een rotatie kan ook bijdragen aan de biodiversiteit van de bodem en de verspreiding van ziekten verminderen.

Het is ook belangrijk om de irrigatie te beheren om de bodemvochtigheid te optimaliseren. Zo kan de kans op Rhizoctonia verminderen. Het gebruik van geïntegreerd beheer van bodemvochtigheid (GIP) technieken zoals het verminderen van irrigatie intensiteit, timing en het verbeteren van bodemstructuur kan helpen om bodemvochtigheid op het juiste niveau te houden en de groei van schimmel te beperken.

Beheersingsstrategie voor Rhizoctoni

Om een effectieve beheersingsstrategie voor Rhizoctonia te ontwikkelen, is het belangrijk om een geïntegreerde benadering toe te passen. Een geïntegreerd beheer van ziekten en plagen (IPM) combineert verschillende benaderingen. Waaronder biologische, culturele, en fysieke methoden om de verspreiding van ziekten te verminderen. Door IPM toe te passen kunnen de gewassen op een duurzame en milieuvriendelijke manier worden beschermd tegen Rhizoctonia en andere ziekten.

Bekijk IPM van Vossen The New Farming.

In conclusie, Rhizoctonia is een belangrijk probleem voor de landbouwsector. Het is essentieel om geïntegreerde methoden toe te passen om deze schimmel te bestrijden. Het toepassen van duurzame landbouwpraktijken zoals het verbeteren van bodemgezondheid en het gebruik van biologische middelen kan een effectieve strategie zijn om Rhizoctonia en andere ziekten te voorkomen en te beheersen.

Lees hier meer over Vossen The New Farming.