Herbali proefresultaten

Artikel nieuweoogst.nl | Uitgebreide veldproeven bewijzen waarde organische meststof Herbali

In het teeltseizoen van 2023 heeft Vossen The New Farming, onderdeel van Vossen Laboratories, opnieuw indrukwekkende resultaten behaald met het product Herbali. Het bedrijf in Weert is al jaren een gevestigde naam in de Nederlandse landbouwsector. Herbali, een organische meststof op basis van algen, heeft zijn waarde bewezen bij de teelt van gewassen zoals snijmaïs en aardappelen (ras Markies). Hieronder vindt u een samenvatting van de veldproeven die het bedrijf in het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. Het bedrijf produceert en distribueert ook diverse andere producten, waaronder Plant Care en Bio Terra.

Vossen The New Farming heeft een een eigen R&D-afdeling die zich voortdurend bezighoudt met onderzoek naar natuurlijke landbouw, om ervoor te zorgen dat de producten optimaal presteren. Voor het teeltseizoen 2023 is de Herbali-formule versterkt met toevoegingen zoals Fritillaria Imperialis (Keizerskroon) en silicium.

Het R&D-beleid van het bedrijf rust op twee belangrijke pijlers: het versterken van gewassen op natuurlijke wijze en het bevorderen van hun geleidelijke groei, en het op natuurlijke wijze afschrikken van externe bedreigingen voor de planten. Deze aanpak heeft opnieuw opmerkelijke resultaten opgeleverd. Het bedrijf is van plan om voor het teeltseizoen 2024 verdere verbeteringen te introduceren, waaronder het gebruik van heermoes en neemolie.

Organische meststof op basis van algen

Herbali is al meer dan twee decennia op de markt en ondergaat voortdurende optimalisatie en ontwikkeling. Het is een organische meststof op basis van algen. Wat Herbali onderscheidt, is het vermogen om met gangbare middelen te worden gemengd. Het product wordt tijdens het teeltseizoen één tot twee keer toegepast, afhankelijk van het gewastype. Bovendien heeft de variant Herbali Speciaal een certificering voor gebruik in de biologische landbouw, wat de veelzijdigheid van het product benadrukt.

Herbali biedt een gestage en optimale ontwikkeling van gewassen, vooral in uitdagende omstandigheden zoals overmatige regenval, slechte bodemgesteldheid of droogte. Omdat het product compatibel is met gangbare producten, vereist het geen extra arbeid of tijd, waardoor het een kostenefficiënte keuze is voor boeren.

Internationale uitbreiding en samenwerking

Vossen The New Farming, oorspronkelijk gevestigd in Nederland, heeft zijn invloed uitgebreid naar België en Nederland en werkt samen met distributeurs in meer dan 25 andere landen, waaronder Zuid-Afrika, Taiwan en Ierland. In 2023 lag de nadruk van de proeven voornamelijk op België en Nederland, waar werd samengewerkt met potentiële distributeurs zoals Intergrow N.V. (België) en Aegten N.V. (België).

In Nederland werden de aardappelproeven uitgevoerd in samenwerking met het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw in Reusel. Het bedrijf kijkt ook vooruit naar zijn uitbreiding naar de Oostenrijkse en Franse markt in 2024.

Opmerkelijke resultaten in snijmaïs en aardappelen

Een van de meest opvallende aspecten van de proeven in 2023 was de focus op snijmaïs, die op drie locaties in België werden uitgevoerd: Peer, Ellikom en Aalter. Het is belangrijk op te merken dat zowel de bewerking als de bemesting van de behandelde en onbehandelde delen van het gewas identiek waren. Bovendien werd geëxperimenteerd met verschillende zaaiperioden, zowel vroeg als laat in het seizoen.

Praktijkproef Herbali Vossen The New Farming

De behandelde gewassen vertoonden een hogere opbrengst en dikkere planten, wat wijst op een betere sapstroom. De totale opbrengstverbetering varieerde tussen de 12,5% en 14,5%. Opmerkelijke cijfers, omdat het product zichzelf terugverdient bij een opbrengststijging van slechts 5%. Bovendien bevorderde Herbali een robuuste wortelontwikkeling, wat cruciaal is voor de gezondheid en opname van voedingsstoffen door de planten.

In Aalter werd ook het NO3-gehalte van het plantensap gemeten, waarbij een verschil van ruim 19% werd vastgesteld. Dit wijst op de verhoogde opname van voedingsstoffen bij het gebruik van Herbali.

In de aardappelproeven, bij het ras Markies, werd een significante toename van het onderwatergewicht waargenomen, namelijk ruim 8%.

Conclusie

De inspanningen van Vossen The New Farming tijdens het teeltseizoen 2023 hebben opnieuw bevestigd dat Herbali een waardevol product is voor de teelt van aardappelen en snijmaïs. Met deze resultaten in snijmaïs en aardappelen en plannen voor verdere uitbreiding en innovatie, blijft het bedrijf een belangrijke speler in de agrarische sector. Herbali biedt boeren de middelen om hun gewassen te versterken en te beschermen, en draagt bij aan duurzame en productieve landbouw.

Lees hier het volledige artikel op nieuweoogst.nl